Hoewel de toepassing van e-health in Nederland volgens het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) nog achterloopt, zijn er genoeg innovaties op het gebied van zorg voor zelfstandige ouderen. DuurzaamBedrijfsleven zet vijf recente zorginnovaties op een rij die ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen.

1. Slimme zorgarmband

De Belgische start-up Uest heeft in samenwerking met internationaal nano-elektronica onderzoekscentrum Imec een zorgwearable ontwikkeld die senioren helpt bij noodsituaties. De Zembro Bracelet Smart Watch maakt gebruik van gps en slimme algoritmes die noodsituaties, zoals een plotse val, kunnen detecteren.

Door de zorgarmband te koppelen met een smartphone-app, blijven zorgmedewerkers en familieleden op afstand op de hoogte van de eventuele zorgbehoeften van thuiswonende ouderen.

2. Zorgrobot Lea

Met de Lean Elderly Assistant (Lea) heeft het Nederlandse bedrijf Robot Care Systems (RCS) een robot in de vorm van een rollator ontwikkeld, die hulpbehoevende senioren assisteert bij het lopen en opstaan. De zorgrobot helpt senioren ook bij dagelijkse routines als bewegingsoefeningen en het innemen van medicatie.

RCS heeft voor de ontwikkeling van Lea de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 van de Rabobank gewonnen en daarmee een geldbedrag van € 30.000. Zo gaan de ontwikkelaars de zorgrobot verder ontwikkelen naar de behoeftes van de eindgebruikers.

3. Elektronische butler Alfred

Binnen een project van de Europese Commissie ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds de elektronische butler Alfred (Personal Interactive Assistant for Independent Living and Active Ageing). Met de verschillende smartphone-applicaties van Alfred krijgen ouderen gepersonaliseerde assistentie, bijvoorbeeld bij het verrichten van dagelijkse handelingen.

Alfred is ook ontwikkeld om sociale isolatie en eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan door via een kalender informatie over de dichtstbijzijnde sociale gelegenheid te verstrekken.

4. Mobiele badkamer

Een mobiele badkamer van caravanfabrikant Kip Caravan moet senioren en mensen met een bewegingsbeperking langer thuis laten wonen. Zo beschikt de KipCareOne over een wastafel, een wc en een douche. Verder is de vloer van de KipCareOne voorzien van een anti-slipbodemplaat om veilig gebruik te bevorderen.

De verplaatsbare badkamer is rolstoeltoegankelijk en is gemakkelijk te installeren in bijvoorbeeld de woonkamer of garage van een woning. Bij gebrek aan warm water, levert de fabrikant een 50 liter boiler mee met de sanitaire unit, waardoor de gebruiker langdurig kan douchen met warm water.

5. Huislift zonder schacht

Het Engelse bedrijf Terry Lifts heeft een capsulevormige huislift ontwikkeld die geen gebruik maakt van een liftschacht. Daardoor is de lift gemakkelijk in een woning te installeren en neemt het weinig ruimte in beslag. Hiermee kunnen senioren en mensen met een bewegingsbeperking langer thuis blijven wonen, stelt het bedrijf.

Huislift Strobbe

De huisliften van Strobbe Mobility Solutions overbruggen gemakkelijk hoogtes tot 14 m. Ze voldoen altijd aan de Europese machinerichtlijn en aan de CE-norm EN81-41. De liftkoker kan bestaan uit een gemetselde schacht of uit een structuur die wij vakkundig voor u plaatsen.

Een huislift kan tot wel vijf verdiepingen bedienen. En neemt niet overdreven veel ruimte in beslag. De moeilijkheid zit hem voornamelijk in het vinden van een beschikbare plaats voor de schacht. Hiervoor reken je op minimum 1 m², maar op elke verdieping moet deze locatie exact overeenkomen. De schacht loopt namelijk loodrecht verticaal omhoog doorheen je hele woning.


Huisliften Comfortlift

Probeer onze huisliften uit in uw buurt

U wil de huislift in werking zien alvorens u koopt? Dit kan uiteraard in onze showroom te Waregem. Ook bij een klant van ons in uw buurt kan u zowel de huislift komen bekijken en onze tevreden klant aan het woord horen.